pirmdiena, 2014. gada 24. novembris

Bengālijas tīģeris


   Bengālijas tīģeri apdzīvo izolētus apgabalus, galvenokārt Indijā, Nepālā, Ķīnas dienvidos. Intensīvas malumedniecības rezultātā pasaulē palikuši vairs tikai apmēram 3200-4500 šo skaisto dzīvnieku.  Garums no galvas līdz astei 2,7-3,1 metri, augstums apmēram 94 centimetri un svars 200-350 kilogrami.
   Tīģeris ir vientuļnieks. Visbiežāk medī naktī. Savas teritorijas iezīmē ar urīnu un smaržas dziedzeru izdalījumu. Noķerto laupījumu tīģeris pavelk zem krūma un pārpalikumu apsedz ar lapām, jo iespējams, ka vēl atgriezīsies pie tā.

   Bengālijas tīģeris pārojas pavasarī. Tēviņš meklē partneri mātītes teritorijā, un abi paliek kopā 20-80 dienu. Šajā periodā ir tikai 3-4 dienas, kad mātīti var apaugļot. Piedzimst 2-4 mazuļi, ļoti retos gadījumos mēdz būt 6 mazuļi. Pirmās desmit dienas mazuļi ir akli, bet tiem jau ir mīksts svītrains kažociņš. Mazuļi mātes pienu zīž apmēram astoņas nedēļas, pēc tam māte sāk dot mazajiem mazus medījuma gabaliņus. Pēc sešiem mēnešiem tīģeriene jau uz vairākām dienām atstāj mazuļus un dodas medībās. Vienpadsmit mēnešu veci tīģeri jau spēj medīt patstāvīgi, jo ir pietiekami spēcīgi. Tīģera dzīves ilgums 15 gadi.

 Dažām tīģera ķermeņa daļām piedēvē arī ārstnieciskas īpašības – pulverī samalti kauli palīdz pret reimatismu, kuņģa čūlu un vēdertīfu, bet acis – pret epilepsiju un malāriju.









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru